PRAJITURA CU CREMA DE GRIS, LAMAIE SI GEM DE CAISE

Prăjitura cu cremă de griş, lămâie şi gem de caise este categoric unul dintre deserturile mele preferate, cu parfum de copilărie. Mama mea gătea des această prăjitură delicioasă şi folosea întotdeauna gem pregătit de ea însăşi cu caise dulci şi aromate, culese cu drag din grădina bunicii.

prajitura grisbis

Prăjitură cu cremă de griş, lămâie şi gem de caise

Ingrediente pentru blat:
30 g unt
1 ou
150 g zahăr
3 linguri lapte
2 linguri miere
400-450 g făină
1 linguriţă bicarbonat de sodiu

Ingrediente pentru cremă:
3 linguri griş
200 ml lapte
170 g unt
130-150 g zahăr pudră
coaja şi zeama de la 2 lămâi mari (bio)
1 borcan gem de caise

Mod de pregătire:
Se freacă zahărul cu untul şi oul. Se adaugă mierea, laptele şi bicarbonatul de sodiu, stins cu zeamă de lămâie. Se fierbe compoziţia 10 minute la bain-marie, amestecând continuu. Se lasă 10 minute să se răcească, apoi se adaugă făina şi se amestecă bine. Se frământă coca şi se lasă să se odihnească 10-15 minute.
Se împarte coca în 4 părţi egale. Din fiecare parte, se întinde o foaie subţire care se coace în tava tapetată cu hârtie de copt. Înainte de a fi băgată la cuptor, foaia se înţeapă cu furculiţa din loc în loc. Atenţie! Foaie se coace foarte repede, deci nu trebuie lăsată prea mult în cuptor.

Separat se pregăteşte crema. Se fierbe grişul cu laptele. Se adaugă coaja şi zeama de la 2 lămâi mari şi se mai fierbe până când are consistenţa unei creme. Se lasă să se răcească. Se freacă untul cu zahărul pudră, apoi se adaugă grişul rece (câte puţin) şi se amestecă bine ca să obţinem o cremă pufoasă.

Prăjitura se asamblează în felul următor: foaie, cremă, foaie, gem de caise, foaie, cremă, foaie. Se lasă la frigider până a doua zi ca să se înmoaie, apoi se taie în pătrate.
Poftă bună sau nebună!

 

Un comentariu Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s