COLIVĂ

Ingrediente:

500 g grâu (arpacaş)

500 g zahăr

500 g nuci

2 kg apă

esenţă de rom

coajă de lămâie rasă

extract pur de vanilie

zahăr pudră

sare

alune în ciocolată, bomboane, jumătăţi de nucă etc. (pentru decor)

 

Diverse 082

 

Mod de pregătire:

Grâul se fierbe seara, iar coliva se pregăteşte dimineaţă, înainte de a merge la biserică.
Grâul se alege şi apoi se spală în 9 ape (conform celor 9 cete îngereşti). Se pune la fiert în 2 kg de apă cu puţină sare, într-o oală de teflon sau o oală care nu lipeşte. Grâul se lasă să fiarbă cam o orǎ şi jumǎtate, la foc foarte mic. Se amestecă uşor cu lingura din când în când.

După o orǎ şi jumǎtate, când apa a scăzut aproape complet, se adaugă zahărul amestecând uşor cu lingura şi se mai lasă să fiarbă aproximativ 1 oră până se leagǎ compoziția şi grâul este “înflorit”.

Grâul se ia de pe foc şi se lasă să se răcească, acoperit cu un prosop umed ca să nu facă coajă. Între timp se pregătesc nucile: jumătate din cantitate se dă prin maşina de tocat, iar cealaltă jumătate se taie cu cuţitul în bucăţele mici.

A doua zi dimineaţa, grâul se amestecă cu nuca (se păstrează jumătate din cantitatea de nucă măcinată), esenţa de rom, coaja de lămâie rasă şi extractul pur de vanilie. Compoziţia se amestecă bine, apoi se aşază pe un platou. Se adaugă pe deasupra restul de nucă măcinată într-un strat destul de gros, pentru ca zahărul pudră să nu se umezească. Coliva se pudrează cu zahăr farin până ce se acoperă toată nuca. Se formează o cruce din bomboane.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s