PRĂJITURĂ CU VIŞINE

Când bunica pregătea o prăjitură, se anunța o zi plină de aventuri. Educată la pension, bunica era foarte strictă în bucătărie. Stabilise reguli, pe care toată lumea trebuia să le respecte. Prăjitura era musai lăsată să se răcească, aranjată frumos pe platoul de porțelan, pe care îl primise cadou la nuntă, apoi pudrată grațios şi mâncată abia la masă, când se strângeau toți membrii familiei.

Rebelă din fire, mă ascundeam după uşă şi aşteptam un moment prielnic ca să înşel vigilența bunicii. Când se întorcea cu spatele la platou, înşfăcam cu repeziciune o prăjitură şi o zbugheam în fundul curții, unde o mâncam încântată, ascunsă printre flori. Însă nu eram mereu aşa de norocoasă; câteodată, bunica se întorcea brusc şi-mi ardea un băț peste fund… dar tot mă lăsa să fur prăjitura.

Mai târziu am înțeles că şi ea se distra grozav când eu luam pe furiş câte o prăjitură, căci loviturile cu bățul nu erau niciodată prea dureroase, ci mai mult o mângâiere. Era ca un  joc între mine şi bunica, iar prăjiturile furate erau… hmm… cele mai gustoase din lume.

Iată şi rețeta de prăjitură cu vişine, pe care bunica o pregătea mereu când se coceau vişinele din curte.

Diverse_22 martie_2016 468.jpg

Ingrediente:

400 g vişine (fără sâmburi)

200 g unt

150 g zahăr

3 ouă

250 g făină

1 praf de copt

extract pur de vanilie

sare

zahăr farin

Mod de pregătire:

Se tapetează cu făină o tavă de 33 x 22 cm.

Se mixează untul moale cu zahărul, până când se topeşte zahărul. Se adaugă ouăle, câte unul, un praf de sare şi extractul pur de vanilie. La final, se adaugă făina amestecată cu praful de copt şi se mai mixează 2-3 minute, până când se obține o compoziție omogenă.

Compoziţia se deşartă într-o tavă tapetată cu făină, iar pe deasupra se pun vişinele. Se lasă la cuptor aproximativ 45-50 de minute până se rumeneşte frumos (se încearcă cu o scobitoare). Prăjitura se scoate din tavă doar după ce s-a răcit. Se serveşte pudrată cu zahăr farin.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s