GHIVECI DE LEGUME

Bunica mea pregătea cel mai gustos ghiveci de legume. Este adevărat însă că, în satul ialomițean Roşiori, majoritatea sătenilor erau grădinari din tată în fiu. Vinete dolofane, ardei crocanți, roşii dulci şi alte legume mângâiate de soarele din Bărăgan găseai din belşug în grădinile lor fermecate. Ghiveciul de legume are gustul copilăriei.

Ingrediente:

3 vinete

2 dovlecei

2 morcovi

1 țelină

1 ceapă

2 căței de usturoi

1 ardei

pastă de tomate

ulei

sare

piper

boia dulce

cimbru

pătrunjel

smântână

Diverse_22 martie_2016 592.jpg

Mod de pregătire:

Vinetele, curățate parțial de coajă, se taie în rondele de aproximativ 1,5 cm, care se presară cu sare pe deasupra. După 30 de minute, vinetele se spală bine cu apă şi se şterg cu un şervet curat.

Dovleceii se curăță de coajă şi se taie în rondele de 1,5 cm. Morcovii şi țelina se taie în felii de 2-3 cm lungime, ardeiul se taie în cubulețe, iar ceapa şi usturoiul se toacă mărunt.

Vinetele şi dovleceii se prăjesc în ulei pe ambele părți.

Într-o cratiță, se fierb legumele (morcovul, țelina, ardeiul, ceapa şi usturoiul) circa 20-25 de minute. Nu se pune ulei, deoarece vinetele şi dovleceii vor absorbi suficient în timpul prăjitului. Se potriveşte gustul cu cimbru, sare, boia dulce şi piper. Se pune apoi pasta de tomate.

Se adaugă în cratiță rondelele de vinete şi dovlecei şi se mai lasă 10 minute pe foc. După ce am aşezat vinetele şi dovleceii în straturi, nu se mai amestecă mâncarea cu lingura, pentru a nu zdrobi legumele. Dacă este nevoie, se mai completează cu puțină apă.

Mâncarea se bagă la cuptor 20 de minute, până se rumeneşte pe deasupra şi se combină în mod plăcut aromele.

Ghiveciul de legume se serveşte rece sau cald, cu smântână şi pătrunjel proaspăt. La final, aruncați pe deasupra un cățel de usturoi tăiat în bucăți mici, ca să oferiți ghiveciului un gust memorabil.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s