GULAŞ SAU TOCĂNIȚĂ SOMEŞANĂ

Într-un restaurant din Bistrița, am mâncat gulaş sau tocăniță someşană cu carne de vițel, un preparat absolut delicios. Am reuşit să obțin rețeta, în linii mari, dar nu şi gramajele, întrucât era un secret al restaurantului, păstrat cu mare grijă.

Aşa că am făcut un gulaş după gustul meu şi adaptat la condițiile din bucătăria mea de la bloc. Căci, desigur, cel mai bun gulaş se face la ceaun cu foc de lemne, dar vă asigur că şi cel gătit de mine a avut un gust divin.

Situat la granița dintre tocană şi supă groasă, gulaşul este o alegere perfectă când vrei să te întâlneşti cu prietenii, să bei un pahar cu vin şi să stai la poveşti.

Diverse_22 martie_2016 464

Gulaş sau tocăniță someşană

Ingrediente:

600 g carne de vițel

2 cârnați de porc

3 felii de kaizer afumat

3 cepe

2 căței de usturoi

1 morcov

1 ardei gras

1 roşie

1 ardei iute (dacă vă place mai picant, puteți să puneți mai mulți ardei iuți)

2-3 cartofi

piper (boabe şi măcinat)

boia dulce

chimen

sare

frunze de dafin

1 lingură de oțet

100 g unt

pastă de tomate

pătrunjel

Mod de pregătire:

Carnea şi kaizerul se taie cubulețe, iar cârnații rondele. Ceapa şi usturoiul se toacă mărunt, iar morcovul şi ardeiul gras se taie cubulețe.

Într-un wok, carnea, kaizerul şi cârnații se călesc în 100 g de unt, aproximativ 15 minute. Se adaugă ceapa, usturoiul, ardeiul gras şi morcovul şi se lasă să se călească împreună cu carnea încă 15 minute.

Se adaugă condimentele – sare, boia dulce, piper, chimen (eu am pus o linguriță rasă de chimen), 2  frunze de dafin – 1 lingură de oţet şi roşia tăiată cubulețe. Se acoperă cu apă fiebinte şi se lasă să fiarbă, la foc mic, o oră şi jumătate. Ardeiul iute, tăiat în felii mici, se adaugă în gulaş după o oră de fiert, iar spre final se pun şi cartofii tăiați cubulețe.

La sfârşit, se pune pasta de tomate şi se lasă să dea câteva clocote.

Se serveşte cu pătrunjel proaspăt pe deasupra, alături de un pahar cu vin roşu şi pită cu cartofi.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s