FRUMUSEȚEA SIMPLITĂȚII, SIMPLITATEA FRUMUSEȚII…

De fiecare dată când merg spre casă şi sunt puțin tristă, îmi apare în cale câte o bătrână duioasă, pe care o asemăn mereu cu Sfânta Duminică din poveştile copilăriei mele. Astăzi, am întâlnit o astfel de bătrână, de la care am cumpărat flori. Mă impresionează până la lacrimi aceste flori simple, care miros a iarbă şi pământ, a grădina bunicii. Dacă se întâmpla să nu ştie numele unei plante – nu era nici condurul-doamnei, nici gherghină, nici cârciumăreasă – atunci bunica o numea Madame Georgescu. Aşa se face că aveam multe flori cu acelaşi nume, iar eu eram încântată de simplitatea cu care bunica găsea rezolvare unor probleme care mie mi se păreau atât de complicate.

Privind florile simple cu care mi-am împodobit azi casa, m-am gândit la nunțile pe care le fac românii. Copil fiind, eram fascinată de grotescul acestor chermeze, pe care le asemănam în mintea mea cu bâlciurile de la Urziceni, unde mai mergeam din când în când cu bunica. Pe măsură ce am crescut, am început să percep tot mai mult penibilul şi vulgaritatea unor asemenea evenimente, unde oameni încearcă să impresioneze prin fast şi prost gust, unde tradițiile româneşti se împletesc, în mod nefericit, cu obiceiuri venite de aiurea – să se facă declarații de dragoste în public, pentru urechile unor meseni pe jumătate beți, să se strige darul (“De la naşu’ mare… 1000 de euro! Să trăiască! Iuiuiuiuuuu”), să se fure mireasa şi apoi să fie răscumpărată ca un obiect cu câteva sticle de whisky, să se scoată jarteaua cu dinții de sub rochia miresei, care de obicei stă pe un scaun disgrațioasă şi asudată, să se asculte manele…

Nicio clipă în viața mea nu m-am visat eroina unui spectacol aşa hidos, care ar trebui să poarte doar pecetea dragostei.

Şi iarăşi mă uit la florile mele, care stau sfioase în glastră, şi nu înțeleg de ce oamenii nu mai apreciază frumusețea lucrurilor simple, de ce şi-au pierdut modestia şi bunul simț. Cât de departe suntem de acele țărănci care coseau cândva, cu multă măiestrie, florile dragostei pe veşmintele de nuntă!

Frumusețea simplității, simplitatea frumuseții…

Diverse_22 martie_2016 476.jpg

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s