COASTE DE PORC LA CUPTOR

Astăzi, pentru că este sărbătoare, am gătit coaste de porc (scăricică) la cuptor. M-am amuzat de termenul poetic pe care românii l-au dat unui produs care este, în fond, destul de banal.

Scăricică este diminutivul substantivului scară, un cuvânt de origine latină. Poate că s-au gândit că în timp ce mănânci delicioasele coaste de porc rumenite la cuptor, crocante la exterior şi semi-moi la interior, gustul ți se dezvăluie irezistibil, treaptă cu treaptă, pas cu pas.

Tot căutând pe internet, am aflat că există chiar un sat cu această denumire în județul Neamț. Aici, pe Muntele Pietrosu, lângă satul Scăricica, se află Mănăstirea ortodoxă Bisericani. Legenda spune că în secolul al XV-lea, călugării de aici slujeau şi se rugau fără întrerupere, făcând de veghe cu post şi lacrimi, de două ori pe săptămână, în nopțile de miercuri spre joi şi de sâmbătă spre duminică. Pentru acest obicei li s-ar fi spus „bisericoşi” sau „bisericani”, denumire ce s-a extins şi asupra aşezării monahale. Cu siguranță, locul ales pentru a întemeia această mănăstire nu a fost întâmplător, căci drumul în pantă printre păduri de conifere te duce cu gândul la o scară infinită care urcă spre cer.

Dar să lăsăm poveştile şi să ne întoarcem la coastele de porc care se rumenesc cuminți în cuptor. Servite alături de o salată cu rucola, roşii şi puțin ardei iute sunt fantastice. Poftă bună!

Diverse_22 martie_2016 7544888.jpg

Coaste de porc la cuptor

Ingrediente:

1 kg coaste de porc (scăricică)

2 linguri muştar

2 linguri miere

2 linguri sos de roşii

4 căței de usturoi

ulei de măsline

cimbru

sare

piper

boia

Mod de pregătire:

Se pregăteşte o pastă din 2 linguri muştar, 2 linguri miere, 2 linguri sos de roşii, 4 căței de usturoi pisați, 4 linguri ulei de măsline, cimbru, sare, piper şi boia, cu care se glazurează carnea.

Carnea se pune într-un vas şi se lasă să se odihnească în acest amestec la frigider, cel puțin 1 oră. Se pune apoi într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, iar pe deasupra se toarnă sosul rămas în vas şi câteva linguri de apă. Carnea se bagă la cuptor aproximativ 45 de minute, până se rumeneşte bine şi se desprinde uşor de pe oase. Din când în când, se scoate tava din cuptor şi se stropeşte carnea cu sos.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s