MÂNCARE DE PRAZ CU MĂSLINE

Deşi nu era vegetariană, bunica mea consuma foarte rar carne, cam o dată pe lună, căci vremurile nu erau prea blânde. În această perioadă a anului, prazul cu măsline cu gustul său dulce-acrişor era una dintre mâncărurile cel mai des gătite de bunica.

Se serveşte rece sau caldă, ca garnitură ori ca fel principal, fiind o excelentă mâncare de post. Poftă bună!

Mâncare de praz cu măsline

Ingrediente:

4 fire de praz

5 linguri de ulei de floarea soarelui

50 ml vin

25 g zahăr

200 g măsline

200 ml suc de roşii

sare

piper (măcinat şi boabe)

o frunză de dafin

Diverse_22 martie_2016 75724.jpg

 

Mod de pregătire:

Prazul se spală şi se curăţă, păstrând numai partea albă, apoi se taie în bucăţi de circa 3 cm. Într-o cratiţă, bucățile de praz se călesc în ulei 6-7 minute, la foc mic . Apoi se adaugă sucul de roşii, măslinele, vinul, frunza de dafin, piperul (măcinat şi boabe) şi o cană de apă.

Separat, într-o tigaie, zahărul se caramelizează şi se stinge cu 2-3 linguri de apă, lăsându-se pe foc până când se topeşte, apoi se adaugă peste mâncare.

Se lasă să fiarbă circa 30 de minute, la foc mic. Se potriveşte gustul cu sare, în funcție de cât de sărate sunt măslinele. Cratița se mai bagă la cuptor cam 25-30 de minute. Făină nu se pune, deoarece sosul nu trebuie să fie nici prea gros, nici în cantitate prea mare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s