FONDUE DE BRÂNZĂ

Pentru că a venit frigul, vă propun o rețetă tradițională elvețiană – fondue de brânză gustos şi parfumat. Dacă plănuieşti să împarți fondue de branză cu prietenii tăi, trebuie să ştii că există reguli clare şi chiar unele pedepse. Folosindu-se de furculițe, mesenii îşi scaldă bucățile de pâine în acelaşi vas cu sos de brânză fierbinte. Tradiția elvețiană prevede pedepse pentru cei care îşi pierd pâinea în sos: dacă “vinovatul” este un bărbat, el trebuie să sărute toate femeile de la masă sau să facă cinste cu o sticlă de vin, iar daca “vinovată” este o femeie, atunci ea este obligată să sărute toti bărbații de la masă.
Cel mai bun fondue de brânză l-am mâncat în Elveţia, desigur. La masa unde stăteam se aşezase un italian tare simpatic, cu ochi negri ca două măsline, aşa încât îmi pierdeam frecvent bucățile de pâine (intenționat!) printre valurile de brânză. Măi, ce de pupături au fost la masa noastră!
🙂

elvetia

Fondue de brânză

Ingrediente:

1 cățel de usturoi

100 ml vin alb sec

150 g Emmentaler

250 g  Gruyere

1 linguriță de amidon

nucşoară măcinată

piper alb

1-2 baghete

Mod de pregătire:

Usturoiul se taie în jumătate şi se freacă cu el interiorul unei oale care nu lipeşte, preferabil un vas special pentru fondue, unde urmează să preparați mâncarea.  Vinul se pune în oală, se adaugă brânza rasă fin şi se lasă să se topească la foc mic.

Amidonul se amestecă cu puțină apă rece, se adaugă în brânză şi se lasă să dea într-un clocot, amestecând continuu până se obține o compoziție omogenă. Se condimentează totul cu nucşoară măcinată şi piper alb.

Mâncarea se păstrează caldă, punând vasul deasupra spirtierei sau a lumânării. Bagheta se taie în cuburi mici şi se gustă din brânză, cu ajutorul furculițelor. Poftă bună!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s