GALETTE CU MURE ŞI ZMEURĂ

Astăzi, în Piaţa Obor, am plutit printre tarabe doldora de fructe vesele. Mi-au atras atenţia murele dolofane şi zmeura rumenă-n obraji care şi-au găsit împlinirea într-o galette delicioasă, o tartă rustică specifică bucătăriei franceze.

Am încheiat această zi mirabilă alergând prin ploaie. O ploaie caldă de vară, puţin nervoasă şi spumoasă ca o şampanie, care mi-a adus aminte de versurile minunate ale doamnei Ana Blandiana:
«Iubesc ploile, iubesc cu patimă ploile,
Înnebunitele ploi şi ploile calme,
Ploile feciorelnice şi ploile-dezlănţuite femei,
Ploile proaspete şi plictisitoarele ploi fără sfârşit,
Iubesc ploile, iubesc cu patimă ploile,
Îmi place să mă tăvălesc prin iarba lor albă, înaltă,
Îmi place să le rup firele şi să umblu cu ele în dinţi,
Să ameţească, privindu-mă astfel, bărbaţii.
Ştiu că-i urât să spui „Sunt cea mai frumoasă femeie”,
E urât şi poate nici nu e adevărat,
Dar lasă-mă atunci când plouă,
Numai atunci când plouă,
Să rostesc magica formulă „Sunt cea mai frumoasă femeie”…»

Diverse_2017 182.jpg

Galette cu mure şi zmeură

Ingrediente aluat:

300 g făină

150 g unt

2 linguriţe de zahăr

1 ou

un praf de sare

3 linguri de apă rece

Ingrediente umpluturǎ:

200 g mure

200 g zmeură

250 g ricotta

4 linguri de zahǎr

fulgi de migdale

fulgi  de nucă de cocos

Mod de pregătire:

Se amestecă 300 g făină cu 150 g unt rece tăiat în cubulețe, 1 ou, 2 linguriţe de zahăr, 3 linguri de apă rece şi un praf de sare. Se frământă repede un aluat bine legat care se înveleşte în folie de plastic şi se lasă 1 orǎ la frigider.

Aluatul se întinde direct pe o hârtie de copt presărată cu puţină făină, care se aşază pe tava cuptorului. Încercăm să facem o foaie rotundă cu diametrul de aproximativ 30 de cm.

În mijlocul aluatului se pune brânza ricotta, lăsând marginile libere (cam 3-5 cm). Se aranjează apoi fructele şi se presară 4 linguri de zahǎr. Se adună marginile aluatului spre centru, formând cute. Pe deasupra se presară fulgi de migdale şi fulgi  de nucă de cocos.

Înainte de a se bǎga în cuptor, marginile aluatului se ung cu un gǎlbenuş amestecat cu o lingurǎ de lapte, apoi se presarǎ puţin zahǎr brun. Se coace la cuptor, la foc mediu, aproximativ 60 de minute sau până când se rumeneşte irezistibil. Se taie doar dupǎ ce s-a rǎcit bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s