TARTĂ CU DOVLEAC

Prima mea plăcintă cu dovleac am încercat să o pregătesc pe la vreo 20 de ani, iar rezultatul a fost dezastruos. Poate de vină a fost lipsa mea de experienţă, poate am făcut o greşeală în procesul de creaţie, cert este că mi-au ieşit nişte plăcintoaie-pietroaie numa’ bune de aruncat după oamenii răi, vorba bunicii. Lacrimile mele curgând şiroaie au stârnit compasiunea familiei şi a vecinilor, dar mai ales a fratelui meu care a alergat într-un suflet la magazinul din intersecţie ca să cumpere rulouri congelate cu umplutură de dovleac. Zâmbetul de fericire şi recunoştinţă care mi-a luminat atunci sufletul m-a însoţit azi toată ziua ca o amintire portocalie cu aromă de dovleac şi scorţişoară.

Tartă cu dovleac

Ingrediente pentru aluat:

250 g făină

125 g unt

100 g zahăr

2 gălbenuşuri

2 linguri de lapte

sare

fulgi de migdale (pentru decor)

Ingrediente pentru umplutură:

800 g dovleac ras

50 g unt

150 g zahăr

extract pur de vanilie

scorţişoară

2 linguri de pesmet

2 albuşuri

Diverse_2017 1210.jpg

Mod de pregătire:

Se amestecă 250 g făină cu 125 g unt rece tăiat în cubulețe, 100 g zahăr, 2 gălbenuşuri, 2 linguri de lapte rece şi un vârf de cuțit de sare. Se frământă un aluat care se înveleşte în folie de plastic şi se lasă cel puţin 30 de minute la frigider.

Separat, dovleacul ras se căleşte 15-20 de minute, într-un wok, împreună cu untul, zahărul, extractul pur de vanilie şi scorţişoara. La sfârşit, se adaugă 2 linguri de pesmet. Se lasă să se răcească bine. Se bat spumă 2 albuşuri, apoi se încorporează uşor în compoziţia de dovleac.

Se întinde aluatul şi se aşază într-o formă de tartă (cu diametrul de 26 cm), tapetată cu puțin unt şi făină. Se înțeapă cu furculița din loc în loc, apoi se pune dovleacul. Deasupra se pun fulgi de migdale şi se întind câteva fâşii de aluat, ca un grilaj. Se coace la cuptor, la foc mediu, aproximativ 45 de minute.

Poftǎ bunǎ!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s