PRĂJITURA GERBEAUD

Astăzi, scotocind printre reţetele uitate de vreme ale bunicii, am descoperit Prăjitura Gerbeaud – un desert delicios cu aluat fraged care ţi se topeşte-n gură, gem acrişor de caise, nuci catifelate şi glazură de ciocolată. Pesemne că bunica a învăţat această reţetă pe când era elevă la renumitul Pension Fărcăşanu de pe strada Batiştei din Bucureşti.

Acest desert a fost creat de un ciocolatier elveţian pe nume Émil Gerbeaud care s-a stabilit la Budapesta în anul 1884 pentru a lucra la celebra patiserie Kugler. Peste câţiva ani a preluat afacerea, iar patiseria a devenit Café Gerbeaud. Dulcea sa invenţie, de altfel destul de bogată în calorii, a cucerit rapid inimile gospodinelor din capitala maghiară, devenind una dintre cele mai populare prăjituri cunoscută şi sub denumirea de zserbó.

Nu am mai fost la Budapesta de mulţi ani, dar e musai să dau o fugă într-o zi… doar aşa, ca să mă răsfăţ cu o prăjitură şi o cafea la renumita Café Gerbeaud, situată în Piaţa Vörösmarty în zona veche a oraşului.

Prăjitura Gerbeaud

Ingrediente pentru aluat:

500 g făină 000 Raftul bunicii

100 g zahăr

25 g drojdie proaspătă

200 g unt

2 ouă

250 g smântână (25% grăsime)

un praf de sare

coajă de lămâie rasă (bio – netratată chimic)

Ingrediente pentru umplutură:

400 g gem de caise

250 g nucă măcinată

200 g zahăr

Ingrediente pentru glazură:

200 g zahăr

100 ml apă

60 g cacao

50 g unt

Diverse_2018 084-001.jpg

Mod de pregătire:

Într-un castron, se freacă drojdia cu zahărul până când se lichefiază, apoi se adaugă restul ingredientelor – untul moale, ouăle (câte unul), smântâna, un praf de sare, coaja de lămâie şi făina – amestecând bine, fără să se frământe prea mult. Dacă este nevoie, puteţi să mai adăugaţi făină. Aluatul nu trebuie să fie prea vârtos, dar trebuie să se ia cu uşurinţă de pe mâini. Eu am folosit cam 550 g făină.

Aluatul se lasă la cald să crească, aproximativ 30 de minute. Aluatul se pune pe o masă presărată cu făină şi se împarte în patru părţi egale. Din fiecare bucată se întinde cu sucitorul o foaie de formă dreptunghiulară având dimensiunile tăvii (26×35 cm).

Nuca măcinată se amestecă cu zahărul, apoi se împarte în trei părţi egale. Într-o tavă (26×35 cm) tapetată cu unt şi făină, prăjitura se asamblează în felul următor: foaie, gem de caise, nuci, foaie, gem de caise, nuci, foaie, gem de caise, nuci, foaie. Tava se mai lasă la cald încă 30 de minute ca să dospească foile, apoi prăjitura se coace la foc mediu, circa 45 de minute, în cuptorul încălzit dinainte.

Prăjitura se lasă să se răcească, iar între timp se pregăteşte glazura de cacao. Într-un ibric, apa şi zahărul se pun la fiert, amestecând continuu până când se dizolvă zahărul. La primele clocote se adaugă cacaua şi untul tăiat în cubuleţe, amestecând în continuare. Se mai lasă să fiarbă 2-3 minute. Se deşartă glazura de cacao peste prăjitură iar cu lama lată a unui cuţit se întinde pe toată suprafaţa. … Ca să-i adaug o notă personală, pe deasupra am nins fulgi de nucă de cocos.

Se lasă la frigider ca să se întărească glazura şi apoi se taie în dreptunghiuri de 3×7 cm. Poftă bună!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s