PASTITSIO (LASAGNA GRECEASCĂ)

Pastitsio este o reţetă clasică din bucătăria grecească. Este, de fapt, un fel de lasagna grecească, cu un strat de macaroane, un strat de carne tocată şi sos Bechamel. Reţeta am primit-o de la Petros, soţul prietenei mele, Geanina. Aşa o pregăteşte acum pentru familia lui, aşa o pregăteau cândva mama şi bunica lui. Chiar dacă este o rețetă care necesită timp şi răbdare, merită să o încercați. Pastitsio este o mâncare absolut delicioasă, care se potriveşte cu un vin roşu sec, un Merlot sau o Fetească Neagră.

Pastitsio (Lasagna grecească)

Ingrediente:

500 g macaroane (1 pachet)

150 g brânză rasă (Kefalotyri sau Pecorino)

2 albuşuri

Ingrediente pentru sosul de carne:

900 g carne de vită tocată

60 ml ulei de măsline

1 ceapă mare

2 căţei de usturoi

150 ml vin roşu

1 lingură pastă de tomate

1 conservă de roşii pasate (500 g)

200 ml apă

1 linguriţă zahăr

1 foaie de dafin

1 baton de scorţişoară

1 cuişor

1 linguriţă oregano

sare

piper

Ingrediente pentru sosul Bechamel:

120 g făină

120 g unt

1 l lapte

2 gălbenuşuri

50 g brânză rasă (Kefalotyri sau Pecorino)

nucşoară măcinată

sare

Mod de pregătire:

Mai întâi pregătim sosul de carne. Ceapa şi usturoiul se toacă mărunt. Într-un wok, carnea tocată se sotează în uleiul de măsline, la foc iute, aproximativ 8-10 minute, amestecând continuu. Apoi, se adaugă ceapa şi usturoiul şi se mai sotează încă 2 minute, ca să-şi dezvolte aroma. Se toarnă vinul şi se mai lasă 4-5 minute la foc iute până se evaporă alcoolul.

Se pun apoi condimentele (1 foaie de dafin, 1 baton de scorţişoară, 1 cuişor, 1 linguriţă de oregano, 1 linguriţă de zahăr, sare şi piper, după gust), pasta de tomate, roşiile pasate şi 200 ml apă rece.

Se pune capacul şi se fierbe la foc mediu aproximatic 45 de minute, până când scade lichidul. Când este gata, se ia tigaia de pe foc şi se lasă deoparte. Se scot foaia de dafin, batonul de scorţişoară şi cuişorul şi se aruncă.

În continuare, pregătim sosul Bechamel. Făina şi untul se încing într-o tigaie la foc mic, 1-2 minute, până se topeşte untul. Se adaugă laptele fierbinte, amestecând continuu cu un tel ca să se desfacă toate cocoloaşele de făină şi să rezulte un sos omogen şi gros. Se ia tigaia de pe foc şi se adaugă imediat două gălbenuşuri şi 50 g brânză rasă, amestecând bine. Se condimentează cu sare şi nucşoară, după gust.

Macaroanele se fierb conform instrucţiunilor de pe pachet. Există magazine unde puteţi cumpăra sau comanda macaroane speciale pentru pastitsio.

Macaroanele se scurg de apă şi se lasă să se răcească puţin. Apoi, se pun într-un castron şi se amestecă bine cu cele două albuşuri, 50 g brânză rasă şi un polonic cu sos de carne.

Avem nevoie de o tavă cu dimensiunile 25X35 cm, unsă cu puţin unt. Se pun mai întâi macaroanele, distribuite pe toată suprafaţa tăvii, apoi sosul de carne, iar la final sosul Bechamel. Pe deasupra se presară 100 brânză rasă. Tava se bagă la cuptor şi se lasă circa 45 de minute la 180°C, până când se rumeneşte irezistibil. Se lasă să se răcească cel puţin 1 oră, apoi se serveşte alături de un pahar cu vin roşu.

Poftă bună sau nebună! Kali orexi!

© https://madamepelin.wordpress.com/

Publicat de Medeea Negutescu

Pe blogul Madame Pelin veţi găsi reţete cu dichis pentru pofticioşi, unele învăţate în familie, altele descoperite prin bucătăriile prietenilor, dar şi delicii culinare din cele aproape 50 de ţări prin care am poposit. Îmi doresc ca acest blog să-mi ofere şansa de a cunoaşte oameni frumoşi, pasionaţi de gătit sau, pur şi simplu, dornici să se hrănească sănătos.

Lasă un comentariu